10 šokujúcich faktov o jedle

0
83
10 šokujúcich faktov o jedle
  • Červená farba cukríkov Skittles je vyrobená z tiel chrobákov

Bežné červené potravinárske farbivo, kyselina karmínová, sa vyrába z drvených častí afrického chrobáka zvaného dactylopius coccus. Táto kyselina sa používa v čerešňových,  jahodových a malinových sladkostiach, ale aj rúžoch či v inej dekoračnej kozmetike.

  • Jedenie fast foodu môže mať na pečeň rovnaký vplyv ako žltačka!

Ak by ste jedli každý deň po dobu jedného mesiaca iba fast foodové jedlá môže to veľmi rýchlo zapríčiniť v dôsledku množstva nasýtených tukov zmeny v rámci pečeňových enzýmov – čo má rovnaký vplyv na našu pečeň ako prekonanie hepatitídy.

  • Tonic v tme svieti

Keď si najbližšie dáte večer v tmavom bare Gin s tonicom možno si všimnete, že tento nápoj pod UV svetlom svieti – dôvodom je chinín.

  • Sladké nápoje môžu viesť k demencii

Štúdie potvrdili, že ľudia, ktorí konzumujú častejšie umelo sladené nápoje  majú 3 krát väčšiu šancu, že sa im rýchlejšie rozvinie vo vyššom veku demencia.

  • Včelí med vzniká zvracaním

Keď včely zbierajú peľ, vypijú ho a uchovajú ho vo svojom „brušku“.  Akonáhle sa vrátia do úľa obsah svojho bruška tu vyprázdnia.

  • Kečup bol v minulosti používaný ako liek

Na začiatku 18. storočia jeden lekár tvrdil, že paradajky môžu liečiť hnačku a tráviace ťažkosti, a tak pripravil recept na druh paradajkovej omáčky teda kečupu, ktorý sa stal „tabletkou“.

  • Ovocné gumené cukríky sa lesknú vďaka vosku na autá

Takzvaný karnaubský vosk, ktorý sa využíva na lesk áut je používaný aj na dodanie lesku pre cukríky.

  • Slané crackery sú horšie pre naše zuby než sladkosti

Kyseliny sú pre zuby škodlivejšie než cukry. Crackery vytvárajú v ústach kyslé prostredie sa a zvyknú na zuby nalepiť čím vytvárajú živnú pôdu pre vznik baktérií.

  • Povolené chlpy a hmyz v jedle?

V USA FDA (Food and Drug Administration) toleruje prítomnosť chlpov hlodavcov v jedle, ak ich tam nie je príliš veľa. Konkrétne je povolený jeden chlp na každých sto gramov jedla. Chlpy, rovnako ako hmyz, sú považované za prirodzené kontaminanty a v malom množstve, nech už je to akokoľvek nechutné, sú pre konzumáciu neškodné.

  • Jedovatý čaj?

Nikdy by ste nemali piť čaj, ktorý nie je čerstvo uvarený. Japonci majú na tento fakt skvelé príslovie: „Včerajší čaj je horší ako uštipnutie hada.“ Studený čaj dráždi steny žalúdka, a to na toľko, že Číňania to považujú za rovnaké, ako keby ste vypili nejaký toxický jed.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here